Kontakti
Zavod zdravstvenog osiguranja
Kantona Sarajevo
Ložionička br.2, 71 000 Sarajevo
Direktor
Mr.sci.oec.prim.spec.dr. Samir Turković
Tel. +387 33 725 207
Fax. +387 33 725 252
e-mail: info@kzzosa.ba
info telefon: +387 33 725 222

Koristeći ovu formu možete postaviti pitanje osoblju ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KANTONA SARAJEVO.
Pitanje:    postovani obracavam se zbog problema koji imam,clan porodice mi je nakon duzeg boravka u bolnici otpusten na kucno lijecenje,u mnogobrojnoj terapiji se nalaze i tablete baclofen 10 mg a dnevno pije ih 6..u kutijiji ih dodje 50 tako da mu ne moze biti ni 8 dana..uz silnu terapiju koja mu je propisana samo jedan lijek ide na recept a ostale sve moramo placati..da li postoji ikakva mogucnost da se dobije pomoc od zavoda,osoba je na birou za zaposljavanje i u optpusnom pismu pise da se radi o potpuno nepokretnoj osobi koja zahtijeva pomoc druge osobe..Hvala unaprijed!
kenan, 15.04.2015
Odgovor: Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira lijekove koji su dio Odluke o listi lijekova KS.Zavod nema mogućnosti davati pomoć za lijekove koji nisu dio navedene Odluke.
Pitanje:    Molim hitno razjasnjenje mog pitanja i hitan odgovor! Ako je neko vec pokusao da "uvede red" u nase zdravstvo, trebao je do kraja ici, a ne zanemariti vrlo bitne stvari,kao npr. nesklad saradnje bolnica i ambulanti, Propisa, Pravilnika...koji neki ljekari poznaju, drugi ni culi nisu, a sav problem se lomi preko pacijenata. isto cu javno oglasiti u svim novinama ako ne dobijem odgovor. Moje im je Sevkija Peric, po zanimanju Elektro-inzinjer ,zaposlen i imam 35 godina. Moja firma redovno uplacuju Zdravstveno i to sam prijavljen na stvarni iznos plate. Kod doktora nisam bio godinama, ali sam se tesko razbolio prije jedan mjesec. Nakon sto mi je odredjena terapija, receno mi je da jedan od lijekova moram sam kupiti, jer ga bolnica nema. Dobio sam potvrdu da KUPIM taj lijek, koji kosta bez recepta 130 KM!! Saznao sam da se lijek nalazi na Listi Esencijalnih lijekova, otisao do svooje dr. porodicne medicine, da mi propise lijek na Recept,medjutim ona je to odbila, sa opravdanjem da ne moze lijek propisati na recept, posto je isti na listi besplatan, i da mi je bolnica to trebala obezbijediti, au bolnickoj apoteci ocito nemaju nista, jer ce bolnica navodno prikazati kao da sam taj lijek dobio u bolnici besplatno, i to isto naplatiti od Socijalnog,bez obzira sto sam ga ja kupio. Kako citav tim doktora u bolnici propise na nalaz lijek koji je pod A meni najbitniji, pod B znaju da ga Bolnicka apoteka nema i pod C da mi ga Ljekar porodicne medicine ne moze napisati na besplatni recept iako je besplatan na Listi. Ko ce meni refundirati taj iznos? I to je po mome ustvari kriminal, poslati pacijenta da KUPI lijek, a u istoriji bolesti pisati kao da sam ga dobio od bolnice besplatno,pa ce onda oni naplatiti taj iznos kao da sam stvarno koristio besplatno taj lijek u bolnici. I druga stvar,morao sam uraditi CT snimak, gdje su me pustili da sam "oteturam" od bolnice do DIP-a,kad su me prozvali ja sam dao uputnicu od dr. iz bolnice, na recepciji su me poslali na blagajnu (a ja u trenerci i tenema) i zena na blagajni rece "morate doplatiti 50 KM",ko to jos nosa po bolnici novac sa sobom. Sreca pa sam imao karticu,pa sam se morao vratiti po istu, podici 50 KM, regulisati na blagajni placanje i cekati oko 3 sata da dodjem na red. Ja cu ovo sve i javno objaviti,posto sumnjam da cete mi vi dati neki validan odgovor, a trebali biste, ako nista a onda da prvo meni objasnite sta se to desava po bolnicama, na moju gore navedenu e-mail adresu MOLIM hitan odgovor. Sa postovanjem.
Ševkija, 14.04.2015
Odgovor: Predpostavljamo da ste ležali na KCUS-u i bolnica Vam je zaista dužna obezbjediti svu potrebnu terapiju koja je neophodna za Vaše lijećenje.Zavod zdravstvenog osiguranja redovno prebacuje mjesećne tranše prema KCUS-u za materijalne troškove što podrazumjeva i nabavku lijekova a za lijećenje osiguranuka KS.Iz gore navedenog jasno je da ljekar porodićne medicine ispravno postupio.Nažalost Zavod zdravstvenog osiguranja KS nema ingerencije da kontroliše rad zdravstvenih ustanova.Svoje primjedbe trebate  proslijediti prema Direktoru i menadžmentu KCUS-a.
Pitanje:    NIGDJE NE RADIM MOGU LI SAM SEBIPLATITI SOCIJALNO OSIGURANJE
Hasan, 14.04.2015
Odgovor: Jedna od mogućnosti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu je lična uplata doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u skladu sa članom 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju, („Sl.novine Federacije BiH“  br.30/97, 7/02, 70/08 i 48/11), a u vezi sa članom 9. tačka c) i članom 12. tačka c) Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na poručju Kantona Sarajevo («Sl.novine Kantona Sarajevo» br.29/09). Navedenim članom je propisano da lica s prebivalištem na teritoriji FBiH, koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna su se osigurati na zdravstvenu zaštitu u obimu utvrđenom za članove porodice osiguranika, ako im se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugom osnovu. Pravo na zdravstvenu zaštitu se ostvaruje pod uvjetima da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje 6 mjeseci unazad. Detaljne informacije u vezi sa dokumentacijom kojaVam je potrebna kao i iznosom koji je potreban da uplatite za doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje po navedenom članu, možete dobiti u nekoj od poslovnica Zavoda.
Pitanje:    Moj stric je živio u Sarajevu prije rata. Silom prilika otišao je iz Sarajeva i duži niz godina živio je i radio u Italiji. Prije dvije godine se vratio i sada opet živi u Sarajevu. Prima penziju iz Italije. Nažalost obolio je -tumor prostate - i treba da se liječi. Bolest je prilično uznapredovala, operisan je u Italiji ali bi želio nastaviti liječenje u BiH jer tamo nema gdje biti kada ga otpuste iz bolnice. Ne zna kakva su njegova prava vezano za liječenje u Sarajevu, da li mora plaćati ili može da ima osiguranje u gradu u kome živi? Moram napomenuti da je prije rata radio u BiH ali da još nije uspio podnijeti dokumenta za bosansku penziju. Molim Vas za odgovor. Unaprijed hvala. S poštovanjem!
Dijana, 13.04.2015
Odgovor: Uživaoci italijanskih samostalnih penzija , ako za njih italijanski nosilac osiguranja izda obrazac It 12 ( potvrda o pravu na davanja u naturi ) ima pravo na zdravstveno osiguranje u Sarajevu . Ljubazno Vas molimo da kontaktirate poslovnicu radi potrebne dokumentacije i ostalih informacija .Kontakt telefon : 033/222-976.
Pitanje:    Poštovani, zaposlen sam i imam pravo na zdravstveno. Iz određenih razloga moji roditelji su privremeno ostali bez prava na zdravstveno. Postoji li mogučnost da se oni osiguraju preko mene?
Eldar, 13.04.2015
Odgovor: U članu 20 Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH (''Službene novine FBiH'', br. 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11), propisana su lica koja se smatraju članom porodice osiguranika.  U stavu 3 ovog člana je propisano da su to i roditelji (otac, majka, očuh, maćeha, usvojitelji osiguranika) ako ih osiguranik izdržava.   Za sve dodatne informacije možete se obratiti u neku od poslovnica Zavoda.
Pitanje:    Da li Zavod snosi troskove plate za radnika koji je na bolovanju duze od 17 mjeseci sa istom sifrom oboljenja, a u skladu sa clanom 60 Zakona o zdravstvenom osiguranju?
Lana, 13.04.2015
Odgovor: Zavod vrši refundaciju naknade plaće za period do 20 mjeseci.
Pitanje:    Dana 26.8.2014 godine, našeg uposlenika koji je već na bolovanju od 26.8.2013 Komosija ga je poslana na obradu za penziju i od tog dana nismo u mogučnosti da tražimo od zavoda Sarajevo refundaciju bolovanja. 02.02.2015. uposlenica je bila na ocjeni i ocjenjena je I kategorija invalidnosti, čekamo Rješenje. Interesuje me za vrijeme od 26.8.2014 godine do danas tko je obavezan da nam plati refundaciju bolovanja za našeg uposlenika
Taiba, 10.04.2015
Odgovor: Refundacija sredstava za vrijeme privremene spriječenosti za rad će se izvršiti u skladu sa datumom od kojeg je priznato pravo od strane PIO/MIO FBiH.
Pitanje:    Postovani, bila sam na bolovanju 38 dana zbog stafilokoke znaci na doznakama je oznacena IZOLACIJA. Moj ljekar porodicne medicine mi je rekao da po ovoj sifri firma mora uplatiti platu 100:/:,medutim meni je uplacena plata.80:/: od prvog iznosa.Kontaktirala sam racunovodstvo u svojoj firmi i rekli su mi da ljekar nije u pravu.Molim Vas da mi Vi odgovorite ko je u pravu..Zlata
Zlata, 10.04.2015
Odgovor: Ukoliko postoje nejasnoće u vezi isplate naknade obratite se organu nadležnom za provođenje inspekcijskog nadzora u oblasti radnih odnosa.
Pitanje:    Dobar dan. Naša uposlenica je od ljekara specijaliste sa UKC Sarajevo dobila dijagnozu o rizičnoj trudnoći i u skladu s tim preporučeno joj je bolovanje. Da li je u ovom slučaju, pored doznaka izdatih od strane ljekara opšte prakse, potrebno dostaviti i mišljenje Komisije za ocjenu radne sposobnosti kako bi se nesmetano izvršila refundacija plate od strane ZZO KS? Hvala.
Emira, 10.04.2015
Odgovor: Potrebnoje da uz ostalu propisanu dokumentaciju dostavite izvještaj o bolovanju (doznaku), obzirom da  ljekarska komisija nije nadležna za privremenu spriječenost za rad uzrokovanu komplikacijama u trudnoći.
Pitanje:    Poštovani, državljanka sam Republike Hrvatske udana za državljanina BiH. Trenutno sređujem papire za privremeni boravaku BiH na osnovu braka. Budući da sam naglasila da postoji firma za koju bih radila kada bih dobila privremeni boravak, u službi za strance rekli su mi da trebam donijeti ZO2 obrazac. Možete li mi objasniti kakav je to obrazac i kako ga mogu dobiti? Hvala
Nina, 10.04.2015
Odgovor: Na osnovu privremenog boravka u Kantonu Sarajevo, koje Vam Rješenjem odobrava Ministarstvo sigurnosti BiH, Služba za poslove sa strancima, pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno obavezno zdravstveno osiguranje ostvarujete preko firme u kojoj treba da zasnujete radni odnos, a koja će vas kao obveznik uplate doprinosa prijaviti kod nadležne poreske uprave. Obrazac ZO2 se odnosi na članove porodice osiguranika koji imaju ragulisano prebivalište u Kantonu Sarajevo. Obzirom da ste državljanka Republike Hrvatske sa privremenim boravkom, ne postoji zakonska mogućnost dobivanja obrasca ZO2.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 |
© 2008 Zavod Zdravstvenog Osiguranja | legal rights | Sajt priredio Team Consulting