Kontakti
Zavod zdravstvenog osiguranja
Kantona Sarajevo
Ložionička br.2, 71 000 Sarajevo
Direktor
Mr.sci.oec.prim.spec.dr. Samir Turković
Tel. +387 33 725 207
Fax. +387 33 725 252
e-mail: info@kzzosa.ba
info telefon: +387 33 725 222

Koristeći ovu formu možete postaviti pitanje osoblju ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KANTONA SARAJEVO.
Pitanje:    Radnik je na bolovnju i donio je doznake na kojima pise da je uzrok privremene sprijecenosti za rad bolest, ali radnik insistira da je bolovanje posljedica povrede na radu tj. stresa, i zahtijeva obracun naknada u skladu sa svojim stavom. Da li se stres moze kvalificirati kao povreda na radu? Da li postoji neki pravilnik koji regulise ovo pitanje? Kako da pravilno postupimo u ovoj situaciji?
Mia, 21.04.2015
Odgovor: Izabrani ljekari porodične medicine utvrđuju privremenu spriječenost za rad u skladu sa ustanovljenim procedurama.
Pitanje:    Da li Zavod refundira troskove nabavke lijeka Ebetrex Sandoz injekcije 12,5 mg? Ako da, koja je procedura da bi se troskovi refundirali?
Mirela, 17.04.2015
Odgovor: Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira samo lijekove koji su dio Odluke o listi lijekova KS. Obzirom da Ebetrex amp 12,5 mg nisu dio pomenute Odluke Zavod ne refundira troškove za nabavku istih.
Pitanje:    Dobar dan, Interesuje me koliko dana se moze ostvariti pravo na bolovanje zbog ulaska u postupak medicinske potpomognute oplodnje i na koji nacin to pravo mogu ostvariti? HVala pozdrav!
Ivana, 17.04.2015
Odgovor: Potrebno je da se u vezi privremene spriječenosti za rad obratite nadležnom izabranom ljekaru porodične medicine.
Pitanje:    Povratnik sam iz Švedske sa stalnim prebivanjem u Sarajevu i penzioner sam BiH. Koja dokumenta trebam podnijeti da dobijem zdravstvenu knjižicu?
Simo, 17.04.2015
Odgovor: S obzirom da ste BH penzioner obratiti se u FZ PIO Sarajevo da Vas prijave na zdravstevno osiguranje.
Pitanje:    tačno prije godinu dana operisala sam kičmu,i poslije operacije koristila saglasnost za banje, 50%,(Olovo),danas nakon godinu dana osjetila sam bolove u kičmi ,konsultovala svoga doktora, Dr.Baručija ,koji mi ponovno preporučuje fizikalni baleo tretman i šalje me doktorici Ibizović na Neurohirurgiji koja mi treba dati potrebne papire za banje,međutim navedena doktorica kaže ovako:pravo na banje ni po kom osnovu nemam pravo dobiti te da ona prema Vašim uvjtima tj. ZZO ima pravo izdati samo za pet pacijenata za mjesec dana. u radnom odnosu sam skoro četrnaes godina i sada se pitam ako je tako kao što doktorica Ibizović kaže,pitam se gdje ide moj novac od osiguran. lijpo Vas molim da mi razjasnite imam li pravo na banje,i ako imam kome da se obratim i kako da riješim svoj problem unaprijed zavalna
Jasminka, 16.04.2015
Odgovor: Osigurano lice može biti upućeno na medicinsku rehabilitaciju u Zdravstvenu ustanovu Lječilište “Banja –Terme” Ilidža, Lječilište „Akvaterm“ Olovo  i Rekreaciono rehabilitacioni centar „ Fojnica“ u trajanju od 15 dana i jednom godišnje, u slučaju kada je od bolničkog liječenja prošlo više od tri mjeseca ili kada je liječenje vršeno ambulantno u savjetovalištima. Troškove zdravstvenih usluga ( usluge medicinske rehabilitacije ) snosi Zavod u iznosu od 30 KM dnevno, a dodatne troškove nastale na zahtjev osiguranog lica (smještaj, ishrana i sl.) snosi osiguranik lično.       Usluge medicinske rehabilitacije Rekreaciono rehabilitacionog centra  “Fojnica” i Zdravstvene ustanove Lječilište “Banja –Terme” Ilidža, osigurano lice može koristiti i kao nastavak bolničkog liječenja u trajanju do 21 dan,  jednom godišnje.       Osigurana lica Zavoda će moći koristiti usluge medicinske rehabilitacije,  zavisno od vrste oboljenja,  na osnovu prijedloga ovlaštenih ljekara i to :          -šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju          -šefa Klinike za neurohirurgiju          -šefa Neurološke klinike          -direktora JU Opća bolnica  “ Prim.dr. Abdulah Nakaš”          -šefa  Klinike za bolesti srca i reumatizam,          -šefa Pedijatrijske klinike,         - šefa Centra za srce.   Osigurano lice obavezno je prijedlog predati na  ovjeru u poslovnicu Zavoda. Ovjeren prijedlog vrijedi 30 dana od dana ovjere . 
Pitanje:    Postovani, Zanima me koji je proces refundacije troskova nabavke lijeka koji je doktor propisao, a nije trenutno dostupan u BiH nego se mora nabavljati iz Hrvatske ili EU? Hvala unaprijed na odgovoru, Mirella
Mirela, 15.04.2015
Odgovor: Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundira sredstva samo za lijekove koji su dio Odluke o listi lijekova KS ukoliko nisu dostupna na teritoriji BiH.Koliko nam je poznato svi lijekovi koji su dio navedene Odluke dostupni su u Kantonu Sarajevo i mogu se dobiti na recept.
Pitanje:    Vše pitanja dir Kenaanu Crnkiću. 1. kao invalid 1, kategorije, kvadriplegičar morao sam kupovati kondome vi priznajete 0, 90 km a on košta 1,5 km i moram platiti da mi neko kupi. 2. imam odobrene pelene z odrasle, vrečice, kondome i lijek. Treba svi aki mjesec iči u ambulantu da drugi dan dobije recept, a onda da ide u socijalno da to podigne. Ja nemogu i moram tri puta plačati da mi neko donese. Ja nemam koga poslati. To nema smisla.
Abdulkerim, 15.04.2015
Odgovor: Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundira sredstva u skladu sa Uredbom o obimu,uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala,a koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo.Procedura dobijanja pomagala je definisana i nema mogućnosti kućne dostave.
Pitanje:    postovani obracavam se zbog problema koji imam,clan porodice mi je nakon duzeg boravka u bolnici otpusten na kucno lijecenje,u mnogobrojnoj terapiji se nalaze i tablete baclofen 10 mg a dnevno pije ih 6..u kutijiji ih dodje 50 tako da mu ne moze biti ni 8 dana..uz silnu terapiju koja mu je propisana samo jedan lijek ide na recept a ostale sve moramo placati..da li postoji ikakva mogucnost da se dobije pomoc od zavoda,osoba je na birou za zaposljavanje i u optpusnom pismu pise da se radi o potpuno nepokretnoj osobi koja zahtijeva pomoc druge osobe..Hvala unaprijed!
kenan, 15.04.2015
Odgovor: Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira lijekove koji su dio Odluke o listi lijekova KS.Zavod nema mogućnosti davati pomoć za lijekove koji nisu dio navedene Odluke.
Pitanje:    Molim hitno razjasnjenje mog pitanja i hitan odgovor! Ako je neko vec pokusao da "uvede red" u nase zdravstvo, trebao je do kraja ici, a ne zanemariti vrlo bitne stvari,kao npr. nesklad saradnje bolnica i ambulanti, Propisa, Pravilnika...koji neki ljekari poznaju, drugi ni culi nisu, a sav problem se lomi preko pacijenata. isto cu javno oglasiti u svim novinama ako ne dobijem odgovor. Moje im je Sevkija Peric, po zanimanju Elektro-inzinjer ,zaposlen i imam 35 godina. Moja firma redovno uplacuju Zdravstveno i to sam prijavljen na stvarni iznos plate. Kod doktora nisam bio godinama, ali sam se tesko razbolio prije jedan mjesec. Nakon sto mi je odredjena terapija, receno mi je da jedan od lijekova moram sam kupiti, jer ga bolnica nema. Dobio sam potvrdu da KUPIM taj lijek, koji kosta bez recepta 130 KM!! Saznao sam da se lijek nalazi na Listi Esencijalnih lijekova, otisao do svooje dr. porodicne medicine, da mi propise lijek na Recept,medjutim ona je to odbila, sa opravdanjem da ne moze lijek propisati na recept, posto je isti na listi besplatan, i da mi je bolnica to trebala obezbijediti, au bolnickoj apoteci ocito nemaju nista, jer ce bolnica navodno prikazati kao da sam taj lijek dobio u bolnici besplatno, i to isto naplatiti od Socijalnog,bez obzira sto sam ga ja kupio. Kako citav tim doktora u bolnici propise na nalaz lijek koji je pod A meni najbitniji, pod B znaju da ga Bolnicka apoteka nema i pod C da mi ga Ljekar porodicne medicine ne moze napisati na besplatni recept iako je besplatan na Listi. Ko ce meni refundirati taj iznos? I to je po mome ustvari kriminal, poslati pacijenta da KUPI lijek, a u istoriji bolesti pisati kao da sam ga dobio od bolnice besplatno,pa ce onda oni naplatiti taj iznos kao da sam stvarno koristio besplatno taj lijek u bolnici. I druga stvar,morao sam uraditi CT snimak, gdje su me pustili da sam "oteturam" od bolnice do DIP-a,kad su me prozvali ja sam dao uputnicu od dr. iz bolnice, na recepciji su me poslali na blagajnu (a ja u trenerci i tenema) i zena na blagajni rece "morate doplatiti 50 KM",ko to jos nosa po bolnici novac sa sobom. Sreca pa sam imao karticu,pa sam se morao vratiti po istu, podici 50 KM, regulisati na blagajni placanje i cekati oko 3 sata da dodjem na red. Ja cu ovo sve i javno objaviti,posto sumnjam da cete mi vi dati neki validan odgovor, a trebali biste, ako nista a onda da prvo meni objasnite sta se to desava po bolnicama, na moju gore navedenu e-mail adresu MOLIM hitan odgovor. Sa postovanjem.
Ševkija, 14.04.2015
Odgovor: Predpostavljamo da ste ležali na KCUS-u i bolnica Vam je zaista dužna obezbjediti svu potrebnu terapiju koja je neophodna za Vaše lijećenje.Zavod zdravstvenog osiguranja redovno prebacuje mjesećne tranše prema KCUS-u za materijalne troškove što podrazumjeva i nabavku lijekova a za lijećenje osiguranuka KS.Iz gore navedenog jasno je da ljekar porodićne medicine ispravno postupio.Nažalost Zavod zdravstvenog osiguranja KS nema ingerencije da kontroliše rad zdravstvenih ustanova.Svoje primjedbe trebate  proslijediti prema Direktoru i menadžmentu KCUS-a.
Pitanje:    NIGDJE NE RADIM MOGU LI SAM SEBIPLATITI SOCIJALNO OSIGURANJE
Hasan, 14.04.2015
Odgovor: Jedna od mogućnosti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu je lična uplata doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u skladu sa članom 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju, („Sl.novine Federacije BiH“  br.30/97, 7/02, 70/08 i 48/11), a u vezi sa članom 9. tačka c) i članom 12. tačka c) Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na poručju Kantona Sarajevo («Sl.novine Kantona Sarajevo» br.29/09). Navedenim članom je propisano da lica s prebivalištem na teritoriji FBiH, koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna su se osigurati na zdravstvenu zaštitu u obimu utvrđenom za članove porodice osiguranika, ako im se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugom osnovu. Pravo na zdravstvenu zaštitu se ostvaruje pod uvjetima da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje 6 mjeseci unazad. Detaljne informacije u vezi sa dokumentacijom kojaVam je potrebna kao i iznosom koji je potreban da uplatite za doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje po navedenom članu, možete dobiti u nekoj od poslovnica Zavoda.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 |
© 2008 Zavod Zdravstvenog Osiguranja | legal rights | Sajt priredio Team Consulting