Kontakti
Zavod zdravstvenog osiguranja
Kantona Sarajevo
Ložionička br.2, 71 000 Sarajevo
Direktor
Mr.sci.oec.prim.spec.dr. Samir Turković
Tel. +387 33 725 207
Fax. +387 33 725 252
e-mail: info@kzzosa.ba
info telefon: +387 33 725 222

Koristeći ovu formu možete postaviti pitanje osoblju ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KANTONA SARAJEVO.
Pitanje:    Postovani, nedavno sam skinut sa spiska nezposlenih osoba u Kantonu Sarajevo jer sam u 2014. godini kroz honorarne poslove (koji su regularno registrirani) ostvario veci prihod od zakonom propisaniog limita. Kako da si samostalno obezbijedim zdravstvenu zastitu? Zelim je mjesecno uplacivati. Gdje i kome da se obratim za pomoc, koje dokumente da donesem i koliko iznosi mjesecna naknada? Pozdrav i hvala unaprijed na odgovoru
Izo, 15.12.2014
Odgovor: U skladu sa članom 27 Zakona o zdravstvenom osiguranju lica sa prebivalištem na teritoriji Federacije koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna su se osigurati na zdravstvenu zaštitu u obimu utvrđenom za članove porodice osiguranika, ako im se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugom osnovu.     Lica iz stava 1 ovog člana ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod uvjetima da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje šest mjeseci unazad.     Na osnovu citiranog člana potrebna je uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje za 6 mjeseci unazad i tekući mjesec.
Pitanje:    Koristim podloge i kese za kolostomu, proslu sedmicu nisam mogao podici iste kod vas uz obrazlozenje, da ce se donijeti odluka gdje ce se ubuduce dijeliti .Da li je donesena odluka i gdje mogu podici podloge i kese ?
Ibrahim, 12.12.2014
Odgovor: Kese i podloge za kolostomu možete podići u slijedećim specijaliziranim ortopedskim prodavnicama:KS REHA,Ortopedija Internacional,Otto Bock Adria,Ortosar i Bauerfand. Potrebno je da Vaš ZP-6 obrazac ovjerite u poslovnici Zavoda,te sa ovjerenim obrascem podignete kese i podloge u pomenutim prodavnicama.
Pitanje:    molim vas da me uputite koji listing-papir da tražim u firmi da bih ga priložila ZZO-u kao prilog uz zahtjev za prelazak na dobrovoljno zdravstveno osiguranje ili je dovoljna samo ovjereni obrazac prijava/odjava a podatke vi mozete vidjeti u bazi podataka. s postovanjem
Svetlana, 12.12.2014
Odgovor: Vaše pitanje ne sadrži dovoljno podataka, te shodno tome pokušat ćemo Vam odgovoriti u onoj mjeri u kojoj je Vaše pitanje formulisano. Ako se Vaše pitanje odnosilo na retroaktivnu odjavu sa zdravstvenog osiguranja, potrebno je da dostavite Uvjerenje o matičnoj evidenciji aktivnih osiguranika, koji možete izvaditi u Federalnom zavodu PIO/MIO, i da podnesete zahtjev Pravnoj službi Zavoda zdravstvenog osiguranja, kako bi ista raspravljala o Vašem zahtjevu, i kako bismo Vas u konačnici obavijestili o ishodu istog. Ako ste prijavljeni u radnom odnosu kod poslodavca, i planirate da okončate Vaš radni odnos, potrebna Vam je odjava sa istog, kako biste se osigurali po drugom osnovu. Potrebno je da Vam se u nadležnoj ustanovi popuni Obrazac prijave/odjave, koji je potrebno dostaviti u Poreznu upravu, kako bi Porezna uprava kao nadležna izvršila i spovela podatke. Nakon par dana, savjetujemo Vam da odete u najbližu Poslovnicu Zavoda kako biste mogli provjeriti da li je stigla odjava, tj. da biste se dalje mogli osigurati po drugim vidovima zdravstvenog osiguranja.
Pitanje:    Na čiji teret se isplaćuje naknada bolovanja preko 42 dana i tehnika obračuna. S poštovanjem ZULEX d.o.o. Sarajevo
Zulex, 12.12.2014
Odgovor: Potrebno je da se obratite nadležnoj poslovnici Zavoda Novi Grad, Novo Sarajevo, sa dostupnom dokumentacijom kako biste dobili upute za obračun.
Pitanje:    Poštovanje; Ja bih samostalno sebi upaćivala zdravstveno osiguranje. Imam 29 godina i trenutno sam nezaposlena, zanima me procedura i mjesečna naknada za isto! Unaprijed hvala
Meliha, 09.12.2014
Odgovor: Članom 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH (''Službene novine FBiH'', br. 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11) propisano je da lica sa prebivalištem u Federaciji BiH koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna su se osigurati na zdravstvenu zaštitu, ako im se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugom osnovu. Također, lica ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod uvjetom da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje 6 mjeseci unazad. Prilikom utvrđivanja prava na obavezno zdravstveno osiguranje, obavezujete se da svaki mjesec, a najkasnije do 5 - tog u mjesecu, uplaćujete doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje i to 5 % od prosječne mjesečne bruto isplaćene plaće na području Federacije BiH, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog Zavoda za statistiku. Dužni ste u roku od 8 (osam) dana od dana prestanka uslova za zdravstveno osiguranje dostaviti ovom Zavodu sve podatke u vezi sa prijavom i odjavom, a radi ostvarivanja prava i obaveza iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prilikom podnošenja zahtjeva, obavezni ste priložiti slijedeću dokumetaciju: ·         Fotokopiju lične karte; ·         Uvjerenje iz Porezne Uprave FBiH, u kojem se navodi da se ne nalazite u Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa na području Kantona Sarajevo, tj. da niste osigurani na području Kantona Sarajevo; ·         Uplatnicu u iznosu 434,00 KM, ukoliko niste ostavarivali pravo na zdravstveno osiguranje najmanje u posljednjih 6 mjeseci, a ako ste pratili kontinuitet onda ste obavezni uplatiti 62,00 KM, ako je u pitanju samo 1 mjesec. Za uplatu tačnog iznosa obratite se u najbližu Poslovnicu Zavoda radi saznanja tačnog iznosa uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje i drugih podataka bitnih za popunjavnje uplatnice.          Zavod će ovjeravati zdravstvenu legitimaciju sa rokom važenja 1 (jedan) mjesec za mjesec za koji je doprinos uplaćen. Ukoliko ne budu izvršene uplate za tekući mjesec, obustavlja se pravo iz zdravstvenog osiguranja do izmirenja prispjelih, a neuplaćenih doprinosa u skladu sa članom 87. Zakona o zdravstvenom osiguranju (''Službene novine FBiH'', br. 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11). Ujedno Vas obavještavamo da za prijavu na zdravstveno osiguranje, obavezni ste se odjaviti sa prethodnog vida zdravstvenog osiguranja kojim ste ostvarivali pravo na zdravstvenu zaštitu na području Kantona Sarajevo. Ovim putem Vas savjetujemo da u slučaju bilo kakvih dodatnih nejasnoća, pošto Vaše pitanje ne sadrži dovoljno informacija, da se obratite u najbližu poslovnicu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, najbolje prema Vašem mjestu stanovanja, za rješenje bilo kakvih nejasnoća. 
Pitanje:    Poštovanje, Dana 13.11.2014. godine, predao sam Zahtjev za ostavrivanje prava na Antidekubitalni madrac za nepokretnog bolesnika. Tražeći odgovor na moj zahtjev, od vaše službenice na protokolu obavješten sam da je zahtjev upućen na rješavanje Komisiji. Moje pitanje glasi: ¨Kada se Komisija sastaje i u kom vremenskom roku je obavezna razmatrati zahtjeve. Ko obavještava podnosioce zahtjeva o odlukama Komisije¨?
Emin, 08.12.2014
Odgovor: Komisija za odobravanje ortopedskih i drugih pomagala zasjeda jednom mjesečno.Podnosioca zahtjeva o odluci komisije obavještava član iste u pisanoj formi.
Pitanje:    Molim vas da mi odgovorite ko ima pravo na antidekubitalni madrac
Belma, 08.12.2014
Odgovor: Na osnovu Uredbe o obimu,uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala,endoproteza,stomatološko-protetske pomoći,pravo na antidekubitalni madrac po indikacijama imaju nepokretne osobe,stalno vezane za krevet (kvadriplegija).
Pitanje:    Postovani, ukoliko kao poslodavac zaposlim radnika kojem u prethodnoj firmi nisu placani doprinosi nekoliko godina, interesuje me da li ce imati pravo na zdravstveno osiguranje nakon sto ga zaposlim u svojoj firmi i budem mu placao redovno doprinose ? Hvala.
Goran, 08.12.2014
Odgovor: Ukoliko se radi o licu koje je u prethodnoj firmi  bilo zaposleno kao radnik, i odjavljen  sa obaveznog zdravstvenog osiguranja, a vi kao poslodavac budete redovno plaćali doprinose imat će pravo na  zdravstvenu zaštitu. Ukoliko se radi o licu koje je bilo vlasnik firme ili direktor u skladu sa čl. 87 Zakona o zdravstvenom osiguranju obvezniku uplate doprinosa, koji nije uplatio doprinose obustavlja se dalje korištenje zdravstven zaštite, izuzev hitne medicinke pomoći.
Pitanje:    Moj sin studira na privatnom medicinskom fakultetu u Sarajevu na Ilidži - svučilište Ejug Ganić - i ima dvojno državljanstvo -Hrvatsko i Bosansko - pa Vas molim koju vrstu osiguranje on može dobiti kao državljanjin BiH? U slučaju da nešto dogodi i da mora ostati u bolnici tko treba platiti troškove hospitalizacije? Da li on u Vašoj ustanovi može dobiti zdravstvenu iskaznicu? Unaprijed zahvaljujem. S poštovanjem. Ankica Brnada Glavinić Voditeljica ureda Uprave Opće bolnice Dubrovnik
Ankica, 05.12.2014
Odgovor: Bez obzira na dvojno državljanstvo koje ima Vaš sin, pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno obavezno zdravstveno osiguranje se ostvaruje na osnovu prebivališta. Pretpostavljamo da Vaš sin ima prijavljeno prebivalište u Dudrovniku koje je i vaše prebivalište, te pravo na zdravstvenu zaštitu može ostvariti u skladu sa Ugovorom o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske («Službeni glasnik BiH» broj:06/01). Za detaljne informacije potrebno je da se informišete kod Zavoda za zdravstveno osiguranje u Dubrovniku.
Pitanje:    Postovani, Obracam vam se sa molbom da pokusate pomoci u resavanju problema koji imaju moji roditelji. Naime, Moj otac Vojislav Perisic rodjen 20 Septembra 1932 godine je penzioner Bosne , ali svoju penziju prima u Srbiji, Sarajevo je salje na bankovni racun u Srbiji. Moja majka je domacica I uvek je imala osiguranje preko mog oca, Gordana Perisic rodjena 10 Novembra 1938 godine Kako su pre 6 meseci izgubili status izbeglice u Srbiji , morali su regulisati drzavljanstvo u Srbiji I odjaviti se iz Bosne. Sve su to papiroloski sproveli jedino je nastao problem oko regulisanja I dobijanja zdravstvene knjizice u Srbiji. Obzirom da ne koriste socijalno osiguranje Bosne , Srbija je trazila od socijalnog iz Bosne potvrdu koja od strane vas putuje vec 3 meseca. Oboje roditelj su jako bolesni I stari ljudi I ovo je isuvise dug period da bi bili bez zdravstvene knjizice,ja vas molim da nam pomognete I ubrzate proces dobijanja potvrde iz Sarajeva. Molila bih vas da mi posaljete informaciju I da nam pomognete. Unapred zahvalna njihova kci Ljiljana Perisic Srdacan pozdrav,Best regards Ljiljana Perisic
Ljiljana, 04.12.2014
Odgovor: Obrazac BIH/SRB 109 ( prijava na zdravstveno osiguranje u R.Srbiji) završen i poslat Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Gornji Milanovac  dana 18.11.2014.god.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 |
© 2008 Zavod Zdravstvenog Osiguranja | legal rights | Sajt priredio Team Consulting