Kontakti
Zavod zdravstvenog osiguranja
Kantona Sarajevo
Ložionička br.2, 71 000 Sarajevo
Direktor
Mr.sci.oec.prim.spec.dr. Samir Turković
Tel. +387 33 725 207
Fax. +387 33 725 252
e-mail: info@kzzosa.ba
info telefon: +387 33 725 222

Koristeći ovu formu možete postaviti pitanje osoblju ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KANTONA SARAJEVO.
Pitanje:    Postovani, porodila sam se 03.08., u Skerlicevoj su mu dali papir na kojem pise OTB 01.08. I rekli mi da samo to predam u firmu. Iz firme mi traze obrazac AS-1, medjutim i u Skerlicevoj i u domu zdravlja Omer Maslic mi kazu da nikad' nisu culi za taj obrazac. Molim vas da me uputite gdje da trazim navedeni obrazac? Unaprijed hvala i lijep pozdrav
Enita, 13.09.2017
Odgovor: Na osnovu činjenica koje ste naveli, ovaj Zavod pretpostavlja da ste zaposleni kod poslodavca čije je sjedište u tizlanskom kantonu, i da Vam isti traži obrazac AS – 1 obavještenje o nastanku privremenen spriječenosti za rad, u svrhu podnošenja zahtjeva za povrat isplaćene naknade place Zavodui zdravstveno osiguranja Tuzlanskog kantona. Ukoliko su naše pretpostavke tačne, tj. da Vi imate prebivalište u ovom kantonu, a da ste zaposleni kod poslodavca čije je sjedište u tuzlanskom kantonu, Vašem poslodavcu su potrebne doznake iz KS, na temelju Vi pravdate izostanak sa posla, a poslodavac ostvaruje povrat isplaćene naknade place za vrijeme Vaše privremene spriječenosti za rad. Ukoliko nije riječ o prednjem, potrebno je da nam dostavite više informacija, radi davanje adekvatnijeg odgovora.
Pitanje:    Poštovani, Da li ZZOKS subvencionira troškove ortopedskog uloška za dijete od 6. godina, roditelji zdravstveno osigurani.Kanton Sarajevo. Koja je procedura da se ostvari to pravo. Hvala.
Edisa, 13.09.2017
Odgovor: Uredbom o obimu,uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, osigurano lice ima pravo na individualno izrađene ortopedske uloške u slučaju urođenh i stečenih deformitete i to za djecu od 3 do 12 godina.Ljekar ortoped ili traumatolog koji je ustanovio deformitet izdaje prijedlog za ortopedski uložak koji se odobrava i ovjerava u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.
Pitanje:    Poštovani , Da li mi se mogu refundirati troskovi kupovine : 1. Inekcije CLEXANE 80 MG-0,8 ml 6 kom koje sam kupio jer su nedostajale na Klinici za bolesti srca , krvnih zila i reumatizam UKCS. Inekcije sam morao dobivat nakon operativnog zahvata Kataterizacije i ugradnje STENT-a da nebi doslo do zgrusavanja krvi i pojave tromba . Koja se dokumentacija treba predati za refundaciju i kome ( zahtjev , racun , otpusno pismo .... ) . Pozdrav .
Ferid, 13.09.2017
Odgovor: Zahtjev za refundaciju sredstava za kupljeni lijek trebate predati u KCUS-u jer je isti bio dužan obezbjediti potrebnu terapiju za vrijeme Vašeg boravka u bolnici.
Pitanje:    Poštovani, majka ima zdravstveno osiguranje, ali je nedavno izgubila zdravstenu knjižicu, prima penziju preko PIO/MIO FBiH, a zdravstveno osiguranje ide preko PIO/MIO. Koja je procedura, koji su papiri potrebni za vađenje nove zdravstvene knjižice? Unaprijed hvala na odgovoru.
Eldin, 12.09.2017
Odgovor: U jednoj od poslovnica ZZO KS kupite zdravstvenu legitimaciju  u koju PIO/MIO treba staviti pečat na mjesto obveznika. Uz zdravstvenu knjižicu trebapriložiti i posljednji ček od penzije.  
Pitanje:    postovani molim da mi odgovorite na slijedece: Moja majka (inace penzioner) je imala saobracajnu nesrecu i slomila je kuk i ruku. Ugradjen joj je vjestacki kuk i jos je u bolnici (troskove proteze je snosio zzo ks). Mene interesuje pod kojim uslovima ima pravo na banjsko lijecenje cije troskove vi snosite i u kojem roku od momenta operacije, te sta je potrebno od dokumentacije da vam se dostavi radi ostvarivanja prava na banjsko lijecenje. unaprijed hvala
Lana, 12.09.2017
Odgovor: Usluge liječenja iz fizikalne medicinske rehabilitacije, kao nastavak produženog bolničkog liječenja stacionarnog i ambulantnog tipa, podrazumjeva uključivanje u program rehabilitacije neposredno nakon bolničkog liječenja, a najduže do 3 mjeseca nakon otpusta iz bolnice, osim u iznimnim slučajevima na prijedlog ordinirajućeg ljekara, komisija za liječenje Zavoda ili Direktor Zavoda mogu odobriti uključivanje u program rehabilitacije nakon isteka 3 mjeseca od bolničkog liječenja. Usluge fizikalne medicinske rehabilitacije, kao nastavak produženog bolničkog liječenja, osiguranim licima Zavoda pružaju se na osnovu zdravstvene legitimacije i prijedloga koji izdaje: -          Klinika za ortopediju i traumatologiju, -          Klinika za neurohirurgiju, -          Klinika za kardiohirurgiju, -          Centar za srce, -          Pedijatrijska klinika, -          Neurološka klinika, -          Opća bolnica ''Prim.dr. Abdulah Nakaš''.   Izdati prijedlog ovjerava ovlašteno lice Zavoda. Na osnovu izdatog prijedloga, ovlašteno lice Zavoda će isti uzeti u razmatranje, te na osnovu istog izdati saglasnost i pacijenta uvrstiti na spisak osiguranih lica koja imaju saglasnost Zavoda za korištenje fizikalne medicinske rehabilitacije, kao nastavak produženog bolničkog liječenja.
Pitanje:    Postovanje,student sam Univerziteta u Zenici,a mjesto stanovanja mi je KS,tacnije opcina Vogosca.Zanima me sta mi je potrebno za ovjeru zdravstvene knjizice,jer zbog promjene prebivalista bih zeljela otvoriti karton u DZ?
Lejla, 12.09.2017
Odgovor: Obzirom da nste naveli vaš JMB, ili datum rođenja kako bi provjerili Vaš status u evidenciji ZZOKS, za informacje nazovte na broj 033430-107,  I 033435671.
Pitanje:    Postovani, zanima me kako je regulisano zakonom i odlukama sunecenje (obrezivanje) muske djece u smislu troskova tog tretmana. Licno imam problem jer sam za dijete dobio termin u klinickom centru na djecijoj hirurgiji a nadlezni dom zdravlja ilidza mi neda uputnice jer navodno se radi o "vjersskom" obredu?! Napominjem da i ja i supruga radimo i zdravstveno smo osigurani kao i djeca.
Adnan, 12.09.2017
Odgovor: Obrezivanje zdrave djece, koje nije medicinski indicirano, nije obuhvaćeno Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava ("Sluzbene novine FBiH" br. 21/09). Slijedom toga, osiguranik snosi sve troskove koji nastanu u vezi s obrezivanjem.
Pitanje:    Poštovani, Prije 4 mjeseca sam imao lom ruke, koji se desio kao povreda na radu. Bolovanje vodjeno kao povreda na radu, prvostepena ljekarska komisija zakljucila mi je bolovanje nakon provedenog lijecenja. Sada imam bolove u toj ruci i ortoped je preporucio da idem na fizikalne, da li se bolovanje vodi kao povreda na radu ili kao obicno bolovanje? Unaprijed hvala.
Muhamed, 11.09.2017
Odgovor: Potrebno je da se obratite izabranom ljekaru porodične medicine, koji će postupiti u skladu sa ustanovljenom procedurom, jer se uzrok (povreda na radu, bolest,njega člana itd.) privremene spriječenosti za rad utvrđuje:anamnezom, radnom anamnezom i pregledom osiguranika, uvidom u medicinsku i drugu dokumentaciju osiguranika ili člana porodice kojemu je potrebna njega i davanjem nalaza, ocjene i mišljenja o zdravstvenoj sposobnosti osiguranika, u skladu sa "Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti povrede ili drugih okolnosti" Sl. novine FBiH 66/12 čl. 7.
Pitanje:    Poštovani, Na osnovu člana 23. Pravilnika o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika ("Službene novine FBiH", broj 3/17) pravno lice za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranika vrši nadzor nad osiguranikom za vrijeme za koje ono isplaćuje naknadu plaće na teret svojih sredstava. Molim vas da mi pojasnite navedeni član, odnosno na koji način poslodavac može da vrši nadzor, obzirom da se u firmi u kojoj radim jako često koristi privremena spriječenost za rad, tj. bolovanje. Željeli bismo da obavijestimo sve nadležne institucije da obrate pažnju na naše radnike koji su na bolovanju, obzirom da sumnjamo na zloupotrebu prava za korištenje privremene spriječenosti za rad, te vas molim da nam objasnite na koji način možemo to da uradimo, odnosno da li postoji određena procedura. Unaprijed hvala na odgovoru.
Negra, 11.09.2017
Odgovor: Privremena spriječenost za rad utvrđuje se :anamnezom, radnom anamnezom i pregledom osiguranika, uvidom u medicinsku i drugu dokumentaciju osiguranika ili člana porodice kojemu je potrebna njega i davanjem nalaza, ocjene i mišljenja o zdravstvenoj sposobnosti osiguranika, odnosno opravdanosti njege člana porodice u skladu sa "Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti povrede ili drugih okolnosti" Sl. novine FBiH 66/12 čl. 7. Svako neopravdano izostajanje sa posla koje traje 2-3 dana (ovisno o propisu koji uređuje obaveze iz radnog odnosa)  spada u težu povredu radne obaveze. Disciplinska odgovornost zaposlenih u BiH je definisana sa više propisa,međutim,navedeni ne sadrže veći broj odredbi o disciplinskoj odgovornosti zaposlenika pa su istima propisana prava poslodavaca da tu materiju urede općim aktima (pravilnikom o radu ili ugovorom o radu). Utvrđivanje privremene spriječenosti za rad je uređeno "Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, povrede ili drugih okolnosti" ( "Službene novine FBiH " br. 66/12), te u skladu sa čl. 26.  istog, za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranik ostvaruje kod poslodavca pravo na naknadu plaće na osnovu propisanog obrasca: Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad (doznaka),te ste se po saznanju o privremenoj spriječenosti za rad uposlenika sa ostalim bitnim informacijama (izabrani ljekar porodične medicine),  u mogućnosti obratiti nadležnoj službi.
Pitanje:    Poštovani, Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje. Promijenila sam adresu stanovanja u Kantonu Sarajevo. Da li mogu birati ambulantu porodične medicine ili se mogu liječiti u samo određenoj ambulanti prema adresi stanovanja ? Unaprijed hvala i lijep pozdrav, Edina
Edina, 11.09.2017
Odgovor: Osiguranici imaju pravo na slobodan izbor ordinirajuceg ljekara bez obzira na mjesto stanovanja.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 |
© 2008 Zavod Zdravstvenog Osiguranja | legal rights | Sajt priredio Team Consulting