Kontakti
Zavod zdravstvenog osiguranja
Kantona Sarajevo
Ložionička br.2, 71 000 Sarajevo
Direktor
Mr.sci.oec.prim.spec.dr. Samir Turković
Tel. +387 33 725 207
Fax. +387 33 725 252
e-mail: info@kzzosa.ba
info telefon: +387 33 725 222

Koristeći ovu formu možete postaviti pitanje osoblju ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KANTONA SARAJEVO.
Pitanje:    Postovani, u dvanaestoj sam nedelji trudnoce i preporuceno mi je da radim prenatalni test Nifty posto radi dijagnosticirane trombofilije ne bi bilo pozeljno raditi amniocentezu. Dobila sam imformaciju da ZZO KS pokriva troskove testa, molim Vas da mi odgovorite da li je to tacno i sta bi od dokumentacije trebalo pribaviti kako bi mogla podnijeti zahtjev za refundiranje troskova. Unaprijed hvala.
Maja, 07.03.2017
Odgovor: Obavještavamo Vas da uz zahtjev treba da priložite slijedeću dokumentaciju: -Uputnicu izabranog doktora medicine ili medicinsku dokumentaciju izdatu od strane ljekara specijaliste zdravstvene ustanove sa kojom zavod ima zaključen ugovor iz koje će se utvrditi da je potrebno uraditi test Nifty, original fiskalni račun, fotokopiju medicinske dokumentacije da je predmetna analiza urađena, potvrdu UKC Sarajevo, potpisanu od strane direktora dijagnostičkih disciplina u kojoj će biti naveden razlog zbog čega se  test Nifty ne može raditi u UKC Sarajevo, fotokopiju zdravstvene legitimacije i obavijest o prebivalištu. Nakon dostavljanja traženog Vaš zahtjev će se uzeti u razmatranje.
Pitanje:    Poštovani, Interesuje me, ukoliko, porodilja koristi neplaćeno odsustvo s posla (Zakon o radu, član 67), nakon isteka zakonskog porodiljskog odsustva od 12 mjeseci, da li može uplaćivati zdravstveno osiguranje s obzirom da su djeca osigurana preko nje a prilikom korištenja prava na neplaćeno odsustvo, obaveze poslodavca miruju. Odnosno na koji način ona i djeca mogu imati zdravstveno osiguranje dok je na neplaćenom odsustvu. Hvala.
Nura, 07.03.2017
Odgovor: Potrebno je  da nas informišete da li će Vas poslodavac u slučaju korištenja neplaćenog odsustva odjaviti sa obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Pitanje:    Postovani, tokom 2011.g. sam koristila dobrovoljno zdravstveno osiguranje ZZO KS. Nakon odredjenog perioda sam prestala uplacivati mjesecni iznos. U radnom odnosu i poslodavac redovno uplacuje sve doprinose vec 5 godina. Kako sam u 9. mjesecu trudnoce, a iznos koji dugujem jos uvijek nisam izmirila interesuje me koja je procedura i da li mogu ovjeriti knjizicu i bez izmirenog duga? Koliko unaprijem moram imati ovjerenu knjizicu da bih mogla korisititi zdravstveno osiguranje? Hvala unaprijed na odgovoru!
Mia, 07.03.2017
Odgovor: Članom 87. stav 2. Zakona o zdravstvenom osiguranju je propisano da se obvezniku uplate doprinosa, kod koga se utvrdi da nije uplatio doprinos obustavlja dalje korišćenje zdravstvene zaštite po ovom zakonu, izuzev hitne medicinske pomoći. Pomenuti dug na ime dospjelih a neplaćenih obaveza po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje možete izmiriti i mjesečnim obrocima u skladu s Vašim mogućnostima.
Pitanje:    Poštovani.. Dobi sam preporuku ljekara za ultrazvuk srca. Moj porodični ljekar je, na osnovu te preporuke, poslao elektronskim putem uputnicu prema vama koju trebat ovjeriti jer me šalje u neku od privatnih klinika koje pružaju ovu uslugu. Kada i gdje ja mogu dobiti ovjerenu uputnicu prema nekoj od privatnih klinika. lp.
Suad, 07.03.2017
Odgovor: Vašu ovjerenu uputnicu možete podići odmah u Poslovnici Zavoda Novo Sarajevo ul.Zmaja od Bosne bb.
Pitanje:    Poštovani, Moje djete bi trebalo početi primati hormon rasta. Doktorica sa Endokrinološkog savjetovališta nam je rekla da počnemo zvati početkom februara Apoteku na Skenderiji da bismo provjerili da li je hormon rasta odobren. U Apoteci su nam rekli da kontaktiramo Vas jer oni još uvijek nisu obavješteni. Djete se zove Hodžić Hana, 2003 godište. Da li mi možete kazati kada bi mogli očekivati odbrenje na hormon rasta? Srdačan pozdrav,
Lejla, 07.03.2017
Odgovor: Hormon rasta je odobren za Vaše dijete a Pedijatriska klinika je o tome obaviještena dopisom poslanim od strane Zavoda 31.01.2017.Isti dopis proslijeđen je i Apoteci Skenderija 07.02.2017.Potrebno je da se obratite ljekaru na Pedijatriskoj klinici koji je dao preporuku za uključenje lijeka, isti će Vam napisati recept a lijek  će te podići u pomenutoj apoteci da bi dijete primilo na Pedijatriskoj klinici.   
Pitanje:    Poštovani, Da li osoba koja nije drzavljanin BIH,ima boravak, odnosno zaključen brak sa BIH dravljaninom moze ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, bračni drug je i ima zdr.osiguranje, tj. zaposlen doprinosi redovno uplaćeni. Obzirom da se radi o trudnici, molim vas odgovor. Unaprijed hvala.
Muamera, 07.03.2017
Odgovor: Ukoliko je strani državljanin (supružnik) u radnom odnosu, može prijaviti drugog supružnika pod uvjetom da je BiH državljanin kao člana porodice, a ukoliko strani državljanin nije u radnom odnosu, a želi da bude osiguran, ostvariti će na način da se lično osigura, odnosno na načina što će lično uplaćivati sredstva kao doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje nadležnom kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja. 
Pitanje:    Postovani, Ja imam preko 50 godina i nezaposlena sam. Nazalost nemam zdravstveno osiguranje i nisam se nazalost vec godinama javila na biro. Jeli postoji mogucnost da se opet prijavim iako nemam posao i sta sve moram uraditi? Ako sam na ljecenju, a nemogu da platim ceo racun, gde mogu pitati za financijsku pomoc? Hvala unapred na odgovoru. Sa postovanjem
Hasija, 07.03.2017
Odgovor: U konkretnom slučaju, pravo na zdravstveno osiguranje možete ostvariti u skladu sa članom 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je propisano da lica s prebivalištem na teritoriji Federacije koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna su se osigurati na zdravstvenu zaštitu u obimu utvrđenom za članove porodice osiguranika, ako im se zdravstvena zaštita ne osigura po drugom osnovu. Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod uvjetima da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka osiguranika, odnosno najmanje 6. mjeseci unazad.
Pitanje:    Postovani:Dali se preko zavoda moze dobiti MMR vakcina i u kojoj ustanovi. Potrebna mi je za posao, i molim vas koja je cijena vakcine.
Mirhad, 07.03.2017
Odgovor: Zavod zdravstvenog osiguranja ne raspolaže pomenutim informacijama.Obratite se u Vašu ambulantu porodične medicine koji će Vas vjerovatno informisati.
Pitanje:    Poštovani, zbog bubrežnih kolika na posao nisam otišla 21.02. 2017 godine. Kod doktora porodične medicine sam se javila 22.02.2017 godine sa već urađenim nalazima specijaliste, nalazom urina i slikama ultrazvuka bubrega. Doktorica me obavještava da nije u mogućnosti otvoriti mi bolovanje sa datumom 21.02. 2017godine, jer je izašao novi pravilnik o načinu otvaranja bolovanja po kojem je ovlaštena da otvori bolovanje na dan dolaska pacjenta u njenu ordinaciju. Budući da ja taj pravilnik nisam dobila, niti sam ni na bilo koji drugi način obavještena da isti postoji, dovodim se u poziciju kolateralne štete. Pravilnik je izašao u Službenom listu sredinom januara vjerovatno , za koji je potrebno imati preplatu, tako da nisam u mogućnosti ni provjeriti šta u istom piše. Ja sam se oslanjajući se na stari pravilnik i na ono šta su mu zapravo rekli da je u skladu javila dan poslije ne odlaska na posao. Moja pitanja glase: 1. Na koji način sam trebala saznati za promijenjene uslove u pravilniku? Da li od strane poslodavca ili nekog drugog? 2. Može li doktorica porodične medicine kod koje se liječim otvoriti mi bolovanje na datum 21.02.2017 godine, obzirom da se radi o jednom danu? 3. Kako osiguranici mogu doći do novog pravilnika? Vjerujte da uopšte nije ugodno u ovakvom zdravstvenom stanju u kojem sa ja trenutno nalazim dodatno se iscrpljivati na pronalaženje pravilnika koji nije javno objavljen(ili ga ja ne mogu naći na internetu), a ni biti žrtva pravila za koje niste znali. Nadam se da u tom pravilniku postoje rješenja za ovakve situacije, kao i da ću naići na razumjevanje sa Vaše strane. U svakom slučaju podržavam ovu inicijativu o dovođenju pravila koja bi trebala poboljšati bilo koji sistem u našoj državi, a da bi se pravila poštovala trebamo i znati za ista, a da pri tome ne dovedem nikoga u neugodnu situaciju, kako samu sebe, tako i mog porodičnog ljekara. U nadi da ću ubrzo dobiti odgovor, srdačno Vas pozdravljam,
Marina, 07.03.2017
Odgovor: Odredbom člana 6. stav 1. Pravilnika o postupku o kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, povrede ili drugih okolnosti ("Službene novine FBIH", broj 66/12) ("Stari Pravilnik") propisano je da se privremene spriječenost za rad utvrđuje danom javljanja osiguranika izabranom doktoru dok je odredbom člana 6. Pravilnika o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika ("Službene novine FBIH", broj 3/17) ("Novi Pravilnik") je, također, propisano da se privremena spriječenost za rad utvrđuje danom javljanja osiguranika izabranom doktoru medicine......, zatim odredbom člana 16. stav 1. Pravilnika ("starog") je propisano da se privremena spriječenost za rad ne može utvrditi retroaktivno, osim u slučajevima bolničkog liječenja, ukoliko se osiguranik javi u roku (3) dana nakon završenog bolničkog liječenja, dok je članom 15. stav 1. Pravilnika ("novog") propisano da se privremena spriječenost za rad ne može utvrditi retroaktivno osim u slučajevima bolničkog liječenja, ukoliko se osiguranik javi u roku (3) dana nakon završenog bolničkog liječenja. Iz citiranih odredaba vidljivo je da nije došlo do promjene u pogledu utvrđivanja privremene spriječenosti, odnosno da se ista, prema oba pravilnika, utvrđuje danom javljanja osiguranika izabranom doktoru. Izabrani doktor Vam ne može utvrditi privremenu spriječenost retroaktivno iz razloga što bi na taj način povrijedio prednju odredbu kojom je propisano propisano da se privremena spriječenost za rad ne može utvrditi retroaktivno osim u slučajevima bolničkog liječenja. Imajući u vidu okolnosti Vašeg slučaja ovaj Zavod će poduzeti sve mjere, u okviru svojih ovlaštenja, da navedeni pravilnik učini dostupan za javnosti
Pitanje:    Uputite me gdje da primim tetanus zbog prethodne povrede.jedan sam vec primio ali nakon sto sam ga kupio u apoteci u istocnom sarajevu.jer istog nema u Kcus i ambulanti Mupa Ks gdje se lijecim.LP
Aldin, 07.03.2017
Odgovor: Ambulanta MUP-a u kojoj ste opredjeljeni za usluge porodične medicine kao i KCUS su bili dužni da obezbjede amp tetanusa iz razloga što Zavod zdravstvenog osiguranja prebacuje mjesečnu  tranšu za materijalne troškove u koje spada i nabavka pomenutih ampula. Zašto iste nisu i nabavljene nije nam poznato ali jedino u pomenitim zdravstvenim ustanovama možete primiti potrebnu terapiju.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 |
© 2008 Zavod Zdravstvenog Osiguranja | legal rights | Sajt priredio Team Consulting